Wat is VCA en wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL?
VCA is een afkorting voor ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers’ en is ontwikkeld om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Het doel van VCA is dat zowel werknemers als werkgevers zich bewust zijn van alle mogelijke gevaren op hun werkplek. Daarnaast leren werknemers en werkgevers rekening te houden met het milieu en de gezondheid van anderen en zichzelf. Door een VCA certificering laat een bedrijf zien dat het aan de veiligheidseisen voldoet en dat werknemers op de hoogte is van de veiligheidsregelgeving.
Een VCA certificering is relevant voor branches waarin sprake is van een risicovolle omgeving of waar werkzaamheden wordt uitgevoerd die potentieel gevaar hebben. Dit geldt o.a. voor de volgende bedrijfstakken:
- Petrochemische bedrijven
- Chemische industrie
- Elektrotechnische sector
- Farmaceutische industrie
- Bouwkundige bedrijven
- Civiele techniek
- Vrachtvervoer
- Groenvoorziening
- Schildersbedrijven
- SteigerbouwWerktuigbouwkunde
- Technische sector
- Verkeersregelaars
- ZZP-ers
- etc.
Is VCA wettelijk verplicht?
Een VCA diploma is niet wettelijk verplicht, maar het wordt wel steeds meer de norm binnen verschillende bedrijfstakken. Sommige bedrijven eisen het zelfs van werknemers om in aanmerking te komen voor een bepaalde baan. Het levert dus veel voordeel wanneer je een VCA diploma in bezit hebt.
Wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL?
Het VCA diploma is zowel voor werknemers als werkgevers. Voor werknemers is er VCA Basis en voor werkgevers is er VCA VOL.
Als bedrijf is er ook de mogelijkheid om een VCA certificering te krijgen. Hiervoor moet voldaan worden aan de richtlijnen die beschreven staan in de VCA voorschriften. Er wordt steeds meer specifiek naar een VCA certificering gevraagd door opdrachtgevers en is daarom een goede investering.
Op zoek naar een VCA Cursus? Klik dan op een van de volgende links: VCA Basis / VCA VOL.