10 dingen die je moet weten over Code 95 voor de nascholing

8 februari 2022

Code 95 is een begrip dat vaak voorkomt in de transportwereld. Het is een basiskwalificatie die een chauffeur dient te behalen wanneer deze beroepsmatig met een groot rijbewijs wil gaan rijden. Iedere vijf jaar moet er ook nascholing gevolgd worden om de Code 95 kwalificering te behouden. Er zijn aardig wat regels verbonden aan deze vakbekwaamheid voor chauffeurs. Sinds 13 september 2021 zijn er tevens een aantal nieuwe regels toegevoegd. Om deze reden bespreken we in deze blog de laatste en belangrijkste updates omtrent Code 95 waarvan iedere beroepschauffeur op de hoogte dient te zijn. 

  1. Code 95 is verplicht voor beroepschauffeurs met een rijbewijs C(E), C1(E), D(E) en/of D1(E)
    Er gelden enkele vrijstellingen voor de Code 95. Deze zijn te vinden op de website van het ILT.
     
  2. Iedere cyclus van vijf jaar dient een beroepschauffeur 35 uur nascholing te volgen om de code 95 te verlengen
    Wanneer je minder dan 35 uur nascholing volgt binnen vijf jaar vervalt de Code 95. Je mag dan niet meer beroepsmatig rijden. Volg je meer dan 35 uur? Dan tellen deze extra uren helaas niet mee. Je kunt deze uren ook niet doorschuiven naar de volgende cyclus.
     
  3. Wanneer je beroepsmatig rijdt zonder code 95 op je rijbewijs riskeer je een boete
    En die boete is niet mild! Je kunt namelijk een boete van €900,- krijgen wanneer je beroepsmatig achter het stuur kruipt zonder Code 95.
     
  4. Op je rijbewijs kun je zien of je code 95 hebt behaald voor een bepaalde categorie
    Wanneer je Code 95 op je rijbewijs hebt staan, zie je dat aan de '95' met een geldigheidsdatum in kolom 12. 
     
  5. Via het CBR kun je monitoren hoe veel nascholingsuren je hebt gevolgdWanneer je wilt weten hoe veel nascholingsuren je hebt gevolgd kun je op mijn.cbr.nl inloggen met je DigiD. Het bijhouden van de nascholingsuren is de eigen verantwoordelijkheid van de chauffeur. Een werkgever heeft geen toegang tot deze informatie. 

    Een mooie ontwikkeling voor een werkgever is het nieuwe SBVO platform. Dit is een samenwerking tussen de beste opleiders van code 95 trainingen van Nederland. Samen vormen deze organisaties een landelijke dekking op het gebied van code 95 cursussen en is het als bedrijf mogelijk om zelf cursussen te boeken bij een van de aangesloten opleiders. Naast dit voordeel is het platform ook voorzien van een overzichtelijke administratie, waardoor een werkgever eenvoudig kan monitoren hoe veel uren nascholing een chauffeur gevolgd heeft en/of nog dient te volgen.
     
  6. Iedere nascholingscyclus dient ten minste één praktijkcursus te bevatten
    Er bestaat een breed cursusaanbod wat betreft nascholingscursussen. De meeste zijn van theoretische aard en tellen dan ook mee als theoriecursus. Daarnaast dient iedere chauffeur ook een praktijkcursus te volgen, zoals bijvoorbeeld 'Het Nieuwe Rijden' of 'Behaviour Based Safety (BBS): Rijoptimalisatie'.

    Deze cursussen zijn ook te volgen als e-learningvariant. Hierbij volg je een deel thuis in je eigen tijd op de computer (4 uur) en het restant (3 uur) voldoe je in de praktijk door een rit te maken met een instructeur.
     
  7. Per cyclus mag een beroepschauffeur maximaal 12 uur e-learning volgen
    Een e-learning heeft als voordelen dat je een deel van de code 95 cursus thuis in je eigen tijd kunt volgen. Je hoeft ook niet alle uren achter elkaar te volgen, je kunt simpelweg inloggen wanneer je er tijd voor hebt. Ook voor een werkgever is een e-learningscursus voordelig omdat het bedrijf de werknemer minder lang hoeft te missen. 

    Echter zijn er sinds 13 september 2021 nieuwe regels van kracht en een daarvan luidt dat een chauffeur maximaal 12 uur aan e-learning per cyclus mag volgen. Dit komt neer op drie e-learningcursussen (3x 4uur). De overige uren moeten behaald worden zonder e-learning.
     
  8. Per cyclus mag een nascholingscursus maximaal één keer herhaald worden
    Dit houdt in dat je dezelfde cursus binnen een cyclus één keer opnieuw mag volgen. Je mag bijvoorbeeld twee keer 'Digitale tachograaf' volgen. De overige nascholingsuren dienen behaald te worden middels unieke cursussen. Een cursus bestaande uit meerdere dagen (bijvoorbeeld ADR) mag per cyclus maximaal één keer worden gevolgd.
     
  9. Theoretische cursussen die opgedeeld zijn in verschillende dagdelen moeten op aaneengesloten dagen plaatsvinden (m.u.v. zon- en feestdagen)
    Theoretische cursussen die verdeeld zijn over meerdere dagen dienen op aaneengesloten dagen plaats te vinden (m.u.v. zon- en feestdagen), vanaf 13 september 2021. Voor praktijkcursussen en cursussen met e-learning blijft de regel van tien kalenderdagen geldig.
     
  10. Wat te doen wanneer je alle 35 nascholingsuren hebt gevolgd
    Wanneer je alle nascholingsuren hebt gevolgd moet je de nieuwe einddatum van de code 95 laten bijschrijven op je rijbewijs. Dit kun je doen door je rijbewijs te verlengen of te vernieuwen. Bij het vernieuwen van je rijbewijs blijft de aanvankelijke geldigheidsdatum van je rijbewijs van kracht en is een medische keuring niet nodig. Bij het verlengen van het rijbewijs krijg je wel een nieuwe geldigheidsdatum (van vijf jaar) en is een medische keuring wel nodig.

Code 95 behalen bij Bax Opleidingen
Bax Opleidingen biedt verschillende manieren aan om nascholingsuren voor de code 95 te behalen. Dit kan door middel van losse klassikale cursussen, een compleet code 95 pakket en door middel van e-learning. We bieden zelfs zogenaamde '2-in-1 cursussen' aan, waarbij je twee e-learningmodules thuis volgt en daarna drie uur per module klassikaal volgt. Omdat het klassikale deel maar één dag duurt, kun je na het volgen van deze cursus meteen 14 uur bijschrijven t.b.v. de code 95.