Welk diploma of certificaat heb ik nodig om rijinstructeur te worden?

3 oktober 2024

Als je gepassioneerd bent over autorijden en anderen graag wilt helpen om hun rijbewijs te halen, dan is een carrière als rijinstructeur wellicht iets voor jou. Maar voordat je die stap kunt zetten, vraag je je misschien af: welk diploma heb ik nodig om rijinstructeur te worden? In dit artikel bespreken we de verschillende vereisten en opleidingen om rijinstructeur te worden in Nederland.

Basisvoorwaarden om rijinstructeur te worden

Voordat we ingaan op de specifieke opleidingen, zijn er enkele basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen om aan de opleiding tot rijinstructeur te kunnen beginnen:

  1. Leeftijd: Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.
  2. Rijbewijs: Je moet minimaal 3 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor het voertuig waarvoor je rijinstructeur wilt worden. Voor de meeste mensen betekent dit een rijbewijs B (auto).
  3. Strafblad: Je mag geen strafblad hebben dat van invloed kan zijn op je geschiktheid om les te geven.

Opleiding tot rijinstructeur

Om officieel als rijinstructeur aan de slag te gaan, moet je een erkende opleiding volgen en een diploma halen. Dit diploma wordt afgegeven door het IBKI (Instituut voor Beroepsmatige Rijinstructeurs). Het volgen van een rijinstructeursopleiding is verplicht en bestaat uit verschillende fasen.

  1. Fase 1: Theoretische kennis
    In deze eerste fase volg je vakken zoals verkeer en techniek, wet- en regelgeving, en verkeersonderwijs. Je leert de verkeersregels en verkeerssituaties diepgaand kennen en je wordt voorbereid op het geven van theorielessen aan leerlingen. Deze fase wordt afgesloten met een theorietoets.
     
  2. Fase 2: Didactische vaardigheden
    De tweede fase richt zich op je didactische vaardigheden. Dit betekent dat je leert hoe je op een effectieve manier rijles geeft. Je wordt getraind in lesgeven, communicatie, en omgaan met verschillende typen leerlingen. In deze fase moet je ook een stage volgen waarbij je onder begeleiding van een ervaren rijinstructeur lesgeeft.
     
  3. Fase 3: Praktijkexamen
    De laatste fase is het praktijkgedeelte. Hier moet je aantonen dat je zelf foutloos en veilig kunt rijden en dat je in staat bent om praktijklessen te geven. Dit praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: het geven van een les aan een leerling en zelf een rit maken onder toezicht van een examinator.
     
  4. Fase 4: Stage en certificering
    Na het afronden van de bovenstaande fasen, loop je een stageperiode waarbij je daadwerkelijk praktijkervaring opdoet als rijinstructeur. Na je stage dien je nog een praktijkbeoordeling te doorlopen. Slaag je hiervoor, dan ontvang je je WRM-certificaat (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen), waarmee je officieel rijinstructeur bent.

Hoe lang duurt de opleiding?

De duur van de opleiding varieert afhankelijk van het instituut waar je de opleiding volgt, en of je voltijds of deeltijds studeert. Gemiddeld duurt de opleiding tot rijinstructeur ongeveer 6 tot 12 maanden.

Wat kost de opleiding tot rijinstructeur?

De kosten voor de opleiding tot rijinstructeur kunnen verschillen per opleidingsinstituut, maar je kunt rekening houden met een bedrag tussen de €3.000 en €5.000. Dit bedrag is meestal inclusief de lessen, studiematerialen en de examens. Eventuele extra kosten, zoals herexamens, kunnen erbij komen als je een toets niet in één keer haalt. Gelukkig bieden we bij Bax Opleidingen een traject aan waarbij je wordt opgeleid tot rijinstructeur. Wij betalen de kosten en je bent meteen voorzien van een werkgever. Meer weten? Neem contact met ons op!

Specialisaties

Zodra je je basisdiploma voor rijinstructeur hebt behaald, kun je je verder specialiseren. Bijvoorbeeld in het geven van motorrijlessen (rijbewijs A), vrachtautolessen (rijbewijs C), of lessen voor aanhangwagens (rijbewijs BE). Voor elke specialisatie volg je een aanvullende opleiding en moet je een apart examen afleggen.

Belang van permanente educatie

Als rijinstructeur ben je verplicht om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Elke vijf jaar moet je bijscholing volgen om je WRM-certificaat te behouden. Dit zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste verkeersregels, ontwikkelingen en lesmethoden.

Het worden van rijinstructeur vereist dus een serieuze investering van tijd, moeite, en geld. Je moet voldoen aan bepaalde basisvereisten, een erkende opleiding volgen en verschillende examens afleggen. Maar als je passie hebt voor autorijden en je het leuk vindt om anderen te begeleiden, kan het een lonende carrière zijn. Met de juiste diploma’s en certificaten kun je een belangrijke rol spelen in het opleiden van veilige, zelfverzekerde bestuurders. Ben jij klaar om de weg op te gaan als rijinstructeur?